Ze studentských exkurzí s tematikou rostlinné výroby a zelinářství
Studenti bakalářských oborů Zemědělství a Agroekologie a navazujícího magisterského oboru Zemědělské inženýrství se zúčastnili dvou odborných exkurzí do vybraných zemědělských a zpracovatelských podniků.
Ve středu 10. května byla na programu návštěva zemědělského podniku Malše Roudné, kde studenti viděli zelárnu a její zařízení. Měli tak možnost vidět způsob výroby kysaného zelí v silech, zkontrolovat (i ochutnat) jeho kvalitu a prohlédnout si linku pro balení do PE sáčků.
Prohlídka všech dílčích úseků zelárny byla doplněna vyčerpávajícím komentářem pana Eduarda Šebendy, vedoucího úseku výroby zelí. Studenti s ním rozvinuli velmi zajímavou odbornou diskuzi.
Exkurze v Roudném byla zakončena prohlídkou vzcházejícího porostu krouhárenského zelí. Poté se studenti přesunuli na Kaplicko a navštívili podnik Bemagro Malonty, a.s., který se zabývá biodynamickým zemědělstvím. Zde studenty provedl pan Vojtěch Klusák, vedoucí výroby zeleniny („malá rostlinka“) a paní Ing. Hana Kýbusová, místní agronomka. Studenti měli možnost vidět „ekologický“ způsob pěstování zeleniny, prostory pro její skladování a distribuci. Paní agronomka seznámila studenty se strukturou rostlinné výroby a speciální diskusní téma bylo zaměřeno na výrobu a uplatnění kompostů.
Ve čtvrtek 18. května byla exkurze zaměřena na podniky hospodařící na Moravě. První zastávkou byla firma ZoŠi Agro a.s., která je největším výrobcem papriky (bílá tržní paprika, beraní roh pro konzervárny) a okurek nakládaček na Moravě. Spolumajitel společnosti pan Tomáš Zoufalý seznámil účastníky exkurze s chodem firmy a provedl je areálem v Nové Bránici. Na poli měli studenti možnost vidět výsadbu sazenic papriky na dvouřádkové záhony.
V průběhu prohlídky byla diskutována nejen technologie pěstování polních paprik a okurek, ale také vztahy mezi dodavatelem a odběrateli, kvalita produkce a prostředí vytvářené státními orgány pro zemědělské podnikatele.
Poté následovala prohlídka Sladovny Hodonice, která je součástí skupiny Sladovny Soufflet ČR. Ředitel sladovny studentům na úvod popsal celou společnost a její výrobní program a taktéž technologický postup výroby sladu. Přímo v provozu studenti viděli velín, klíčení zeleného sladu a nově postavený velkokapacitní hvozd.
Exkurzní program byl zakončen návštěvou výrobce vína společnosti Znovín. Studenti navštívili křížový sklep a několik vzorků bílého vína měli možnost ochutnat.
Náš velký dík patří panu Jindřichu Prekopovi a paní Ing. Dagmar Prekopové, ze společnosti Lukop, kteří pro naše studenty prohlídky ve zmíněných podnicích na Moravě zajistili.
Jan Bárta, KSPR ZF JU