Ze studentských exkurzí
Exkurze studentů 2. ročníku bakalářského oboru Agroekologie a studentů DSP do zemědělských podniků
V úterý 24. května připravila Katedra speciální produkce rostlinné studijní exkurzi pro studenty 2. ročníku bakalářského oboru Agroekologie do vybraných zemědělských podniků v v Jihočeském kraji. Exkurze se zúčastnili také někteří studenti DSP naší fakulty a akademičtí pracovníci.
První zastávkou byla farma pana Davida Krejcara ve Žďáru u Protivína, která hospodaří v režimu ekologického zemědělství. Pan Krejcar seznámil studenty se zaměřením své farmy. Polovina půdy jsou trvalé travní porosty, jež jsou spojeny s chovem masného plemene skotu Salers. V rámci hospodaření na orné půdě jsou pěstovanými plodinami především ozimá pšenice, pšenice špalda, oves, sója a olejný len, jejichž porosty studenti navštívili. V rámci hodnocení porostů byla s panem Krejcarem diskutována řada problémů dotýkajících se ekologického způsobu hospodaření.
Zpestřením studijní exkurze byla návštěva společnosti Extrudo Bečice, konkrétně závodu v Týně nad Vltavou. Společnost Extrudo Bečice se specializuje na výrobu výrobků zdravé výživy se zaměřením na bezlepkovou dietu. Obchodní zástupce pan Pavel Brůžek seznámil studenty s výrobky této společnosti. Hlavními výrobky jsou nejrůznější křehké chleby a instantní polotovary, přičemž některé z nich měli studenti příležitost také ochutnat.
Třetí částí exkurze byla návštěva farmy pana Ing. Martina Nováka v Oboře u Želče na Táborsku. Ing. Novák představil studentům vznik a postupné budování farmy i její současný stav. Jádrem farmy je chov skotu na produkci mléka a výroba elektrické energie prostřednictvím bioplynové stanice na kukuřičnou siláž. Vedlejší tepelná energie je využívána k vytápění objektů na farmě, několika objektů v obci i k vytápění skleníku. Nově farma provozuje minipivovar s ročním výstavem 500 hl přírodního nefiltrovaného a nepasterovaného piva. Vyrobené pivo je jedinečné tím, že je k jeho výrobě používán ručně sklízený chmel z vlastní chmelnice.
Exkurze studentů 1. ročníku navazujícího magisterského oboru Zemědělské inženýrství do zemědělských podniků
Ve dnech 25. a 26. května proběhly studijní exkurze studentů 1. ročníku navazujícího magisterského oboru Zemědělské inženýrství do zemědělských podniků. Studijní exkurze jsou součástí výuky předmětu Tvorba výnosu a kvality rostlinné produkce (jehož výuku zajišťuje Katedra speciální produkce rostlinné) a jsou zaměřeny na poznávání rozdílů v pěstitelské technologii polních plodin u vybraných podniků hospodařících v odlišných podmínkách.
První den (středa, 25. 5.) byl naplněn návštěvou Agrofarmy Týnec, která hospodaří v řepařské výrobní oblasti na Mladoboleslavsku. Studenty přivítal pan Ing. Dušan Verner a seznámil je se zaměřením farmy. Farma je zaměřena na rostlinnou výrobu a provozování bioplynové stanice s hlavním substrátem kukuřičnou siláží. Kromě pěstování potřebné kukuřice na siláž je farma zaměřena na produkci tržních plodin, jako jsou ozimá pšenice, ozimá řepka a cukrová řepa. Studenti si prohlédli areál farmy včetně bioplynové stanice, skladované siláže a cukrovarnických řízků a posklizňové linky na zrniny.
Následně studenti navštívili porosty cukrové řepy, ozimé řepky, ozimé pšenice a kukuřice. S Ing. Vernerem a jeho kolegou z poradenské společnosti NU Agrar CZ Ing. Janem Martincem měli studenti možnost diskutovat odlišnosti pěstování plodin v řepařské výrobní oblasti, možnosti dosahování maximálních rentabilních výnosů u polních plodin a také rostlinolékařskou problematiku. Dalším programem byla návštěva porostů společnosti „Josef Heřmanský“. Studenti měli možnost navštívit porost sóji luštinaté, který byl založen moderní technologií setím do dvouřádků. Za doprovodu agronoma společnosti pana Ing. Jana Tržického navštívili studenti také porost hybridního ozimé ječmene, dvouřadého ozimého sladovnického ječmene a porost hořčice bílé pěstované na semeno.
Odpolední program spočíval v návštěvě cukrovaru a lihovaru společnosti Tereos v Dobrovici. Zde studenty přivítal bývalý ředitel cukrovaru pan Ing. Vladimír Ulrich, který studentům zasvěceně přiblížil nejen cukrovarnickou a lihovarnickou technologii, ale též jim vysvětlil vzájemný vztah mezi pěstiteli a zpracovateli cukrové řepy a situaci kolem produkce cukrovky a cukru v EU a ve světě. Středeční program byl završen návštěvou muzea cukrovarnictví.
Druhý den (čtvrtek, 26. 5.) byla na programu návštěva dvou zemědělských podniků na Jindřichohradecku. Cestou se autobus krátce zastavil v Lázních Aurora v Třeboni, kde studenti viděli kogenerační jednotku, která zpracovává bioplyn vytvořený ve 4,7 km vzdálené bioplynové stanici. Teplo, uvolněné jako vedlejší energie při spalování bioplynu, je využíváno pro vytápění lázní a ohřev vody. Druhou zastávkou čtvrtečního programu byla společnost Stagra Studená, která se kromě zemědělské činnosti zabývá také prodejem strojů pro zpracování půdy a setí od firmy Horsch.
V den návštěvy studentů ZF byl pořádán polní den, na který byli studenti a akademičtí pracovníci ZF JU pozváni jednatelem společnosti panem Ing. Karlem Dvořákem. Studenti měli možnost si poslechnout přednášku pana Theodora Leeba ohledně postřikovačů značky LEEB a hlavně vidět stroje pro zpracování půdy a setí přímo v akci na poli. Na poli se postupně předvedly kypřiče Terrano, podmítač Joker, diskové secí stroje Pronto, stroj pro přesné setí Maestro a nakonec i postřikovač Leeb.
Následovala prohlídka porostů polních plodin – ozimé pšenice, kukuřice a ozimé řepky. Je třeba připomenout, že koncepce technologie firmy Horsch je založena na bezorebném zakládání porostů polních plodin a že společnost Stagra Studená je podnikem, který bezorebné technologie provozuje na obhospodařovaných pozemcích již více než 20 let.
Poslední zastávkou byla návštěva porostů Zemědělského družstva Popelín. Zde se studentům věnoval místní agronom, pan Ing. Radovan Vašíček. Postupně studentům představil porosty konzumních a sadbových brambor, ozimé řepky, ozimého žita a ozimé pšenice. V rámci prohlídek porostů se studenti aktivně zapojili do odborné diskuze.