Ze Dne okopanin
Ve čtvrtek 1. 12. 2016 se od 9,30 uskutečnil v budově ZR na ZF JU odborný seminář Katedry speciální produkce rostlinné „Den okopanin 2016 – aneb využití okopanin nejen pro lidskou výživu“.
Seminář zahájili a účastníky přivítali děkan Zemědělské fakulty prof. Ing. Miloslav Šoch, CSc., dr. h.c. a vedoucí Katedry speciální produkce rostlinné prof. Ing. Vladislav Čurn, Ph.D.
V průběhu semináře vystoupilo celkem devět přednášejících. O významu odrůdy u konzumních brambor hovořila Ing. Marie Rasochová, CSc. (MEDIPO AGRAS H.B., spol. s r.o.), Ing. Radek Froulík, Ph.D. (SD Jednota České Budějovice) informoval posluchače o spolupráci SD Jednota ČB s regionálními výrobci potravin. Výrobu škrobu a jeho modifikantů z brambor účastníkům semináře přiblížili Ing. Vladislav Klička a Ing. František Ladman (Lyckeby Amylex a.s.) a v navazující přednášce doc. Ing. Jan Bárta, Ph.D. (ZF JU) informoval přítomné o možnostech využití bramborových bílkovin, které se od příštího roku začnou při zpracování brambor na škrob vyrábět i v ČR.
Po přestávce zaujal posluchače svým vystoupením Ing. Jaromír Kvaček (ÚKZÚZ), který se věnoval možnostem využití topinamburu hlíznatého. Ing. Jaroslav Urban, Ph.D. (ČZU v Praze) a Ing. Dušan Verner (N.U. Agrar CZ, s.r.o.) se věnovali pěstování a využití cukrové řepy. Mimo všem známou výrobu bílého cukru byla připomenuta současná produkce lihu s uplatněním ve výrobě pohonných hmot. Cyklus přednášek uzavřel svým vystoupením doc. Ing. Jiří Diviš, CSc., který se věnoval minoritním okopaninám a jejich významu pro zdravou lidskou výživu.
Seminář byl zpestřen demonstrací vzorků okopanin a výrobků z nich odvozených a také degustací pokrmů z brambor, čekanky a řepy, ochutnávka cukrové řepy, jakonu, topinamburu, čekanky a několika odrůd brambor. Zaměstnanci oddělení Pěstování rostlin připravili z okopanin hotové pokrmy - několik druhů bramborového salátu, čekankový salát a salát z červené řepy. Velmi chutné byly i pomazánky a bramborový tatarák. Zajímavým pokrmem byla i tatarská omáčka z proteinu získaného z bramborových hlíz v kombinaci s čerstvě smaženými hranolky.
Na závěr účastníci ochutnali pivu podobný nápoj z topinamburu.