Mapa portálu Přístupnost Kontakt
Pokročilé vyhledávání...
  • Čeština
  • English
Osobní nástroje
Přihlášení
ÚvodO fakultěÚřední deskaZahraniční vztahyStudiumVěda a výzkumZaměstnanci
Katedry

Agroekosystémů


Aplikované ekologie


Aplikované chemie


Biologických disciplín


Genetiky a zemědělských biotechnologií


Krajinného managementu


Potravinářských biotechnologií a kvality zemědělských produktů


Rostlinné výroby


Zemědělské, dopravní a manipulační techniky


Zootechnických věd

ects label

 

Zemědělská fakulta v médiích

 

Poradenství na Zemědělské fakultě

 

Minipivovar Zemědělské fakulty

 

Muzeum pivovarnictví

 

3D prohlídka Zemědělské fakulty

 

Útulek pro opuštěná zvířata

 

Tenisové kurty Zemědělské fakulty

 

Chatový tábor Karlovy Dvory

Nacházíte se zde: Úvod › Novinky › Ze Dne okopanin
Info

Ze Dne okopanin

Ve čtvrtek 1. 12. 2016 se od 9,30 uskutečnil v budově ZR na ZF JU odborný seminář Katedry speciální produkce rostlinné „Den okopanin 2016 – aneb využití okopanin nejen pro lidskou výživu“.

Seminář zahájili a účastníky přivítali děkan Zemědělské fakulty prof. Ing. Miloslav Šoch, CSc., dr. h.c. a vedoucí Katedry speciální produkce rostlinné prof. Ing. Vladislav Čurn, Ph.D.

V průběhu semináře vystoupilo celkem devět přednášejících. O významu odrůdy u konzumních brambor hovořila Ing. Marie Rasochová, CSc. (MEDIPO AGRAS H.B., spol. s r.o.), Ing. Radek Froulík, Ph.D. (SD Jednota České Budějovice) informoval posluchače o spolupráci SD Jednota ČB s regionálními výrobci potravin. Výrobu škrobu a jeho modifikantů z brambor účastníkům semináře přiblížili Ing. Vladislav Klička a Ing. František Ladman (Lyckeby Amylex a.s.) a v navazující přednášce doc. Ing. Jan Bárta, Ph.D. (ZF JU) informoval přítomné o možnostech využití bramborových bílkovin, které se od příštího roku začnou při zpracování brambor na škrob vyrábět i v ČR.

Po přestávce zaujal posluchače svým vystoupením Ing. Jaromír Kvaček (ÚKZÚZ), který se věnoval možnostem využití topinamburu hlíznatého. Ing. Jaroslav Urban, Ph.D. (ČZU v Praze) a Ing. Dušan Verner (N.U. Agrar CZ, s.r.o.) se věnovali pěstování a využití cukrové řepy. Mimo všem známou výrobu bílého cukru byla připomenuta současná produkce lihu s uplatněním ve výrobě pohonných hmot. Cyklus přednášek uzavřel svým vystoupením doc. Ing. Jiří Diviš, CSc., který se věnoval minoritním okopaninám a jejich významu pro zdravou lidskou výživu.

Seminář byl zpestřen demonstrací vzorků okopanin a výrobků z nich odvozených a také degustací pokrmů z brambor, čekanky a řepy, ochutnávka cukrové řepy, jakonu, topinamburu, čekanky a několika odrůd brambor. Zaměstnanci oddělení Pěstování rostlin připravili z okopanin hotové pokrmy -  několik druhů bramborového salátu, čekankový salát a salát z červené řepy. Velmi chutné byly i pomazánky a bramborový tatarák. Zajímavým pokrmem byla i tatarská omáčka z proteinu získaného z bramborových hlíz v kombinaci s čerstvě smaženými hranolky.

Na závěr účastníci ochutnali pivu podobný nápoj z topinamburu.

« Předchozí: Další: »  
Novinky
Slavnostní podpis dohody o spolupráci s Národní univerzitou Chung Hsing (NCHU) na Tchaj-wanu 12.04.2021
Nová kolektivní smlouva 08.04.2021
Opatření děkana – Přijímací řízení DSP 31.03.2021
Studenti na ZF JU popularizují vědu 25.03.2021
Nový mezinárodní projekt na Zemědělské fakultě 23.03.2021
Další novinky...

 

Přehled studijních oborů

 

Celoživotní vzdělání

 


 

Rostlinná výroba

 

Studentské centrum oboru Agropodnikání

 

Požadavky na IT oddělení

 

FB_SquareYT_SquareInstagram_Square


                                       
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta
Adresa: Studentská 1668, 370 05, České Budějovice
© 2021 webmaster@zf.jcu.cz