Mapa portálu Přístupnost Kontakt
Pokročilé vyhledávání...
  • Čeština
  • English
Osobní nástroje
Přihlášení
ÚvodO fakultěÚřední deskaZahraniční vztahyStudiumVěda a výzkumZaměstnanci
Katedry

Agroekosystémů


Aplikované ekologie


Aplikované chemie


Biologických disciplín


Genetiky a zemědělských biotechnologií


Krajinného managementu


Potravinářských biotechnologií a kvality zemědělských produktů


Rostlinné výroby


Zemědělské, dopravní a manipulační techniky


Zootechnických věd

ects label

 

Zemědělská fakulta v médiích

 

Poradenství na Zemědělské fakultě

 

Minipivovar Zemědělské fakulty

 

Muzeum pivovarnictví

 

3D prohlídka Zemědělské fakulty

 

Útulek pro opuštěná zvířata

 

Tenisové kurty Zemědělské fakulty

 

Chatový tábor Karlovy Dvory

Nacházíte se zde: Úvod › Novinky › Ze Dne okopanin
Info

Ze Dne okopanin

Ve čtvrtek 1. 12. 2016 se od 9,30 uskutečnil v budově ZR na ZF JU odborný seminář Katedry speciální produkce rostlinné „Den okopanin 2016 – aneb využití okopanin nejen pro lidskou výživu“.

Seminář zahájili a účastníky přivítali děkan Zemědělské fakulty prof. Ing. Miloslav Šoch, CSc., dr. h.c. a vedoucí Katedry speciální produkce rostlinné prof. Ing. Vladislav Čurn, Ph.D.

V průběhu semináře vystoupilo celkem devět přednášejících. O významu odrůdy u konzumních brambor hovořila Ing. Marie Rasochová, CSc. (MEDIPO AGRAS H.B., spol. s r.o.), Ing. Radek Froulík, Ph.D. (SD Jednota České Budějovice) informoval posluchače o spolupráci SD Jednota ČB s regionálními výrobci potravin. Výrobu škrobu a jeho modifikantů z brambor účastníkům semináře přiblížili Ing. Vladislav Klička a Ing. František Ladman (Lyckeby Amylex a.s.) a v navazující přednášce doc. Ing. Jan Bárta, Ph.D. (ZF JU) informoval přítomné o možnostech využití bramborových bílkovin, které se od příštího roku začnou při zpracování brambor na škrob vyrábět i v ČR.

Po přestávce zaujal posluchače svým vystoupením Ing. Jaromír Kvaček (ÚKZÚZ), který se věnoval možnostem využití topinamburu hlíznatého. Ing. Jaroslav Urban, Ph.D. (ČZU v Praze) a Ing. Dušan Verner (N.U. Agrar CZ, s.r.o.) se věnovali pěstování a využití cukrové řepy. Mimo všem známou výrobu bílého cukru byla připomenuta současná produkce lihu s uplatněním ve výrobě pohonných hmot. Cyklus přednášek uzavřel svým vystoupením doc. Ing. Jiří Diviš, CSc., který se věnoval minoritním okopaninám a jejich významu pro zdravou lidskou výživu.

Seminář byl zpestřen demonstrací vzorků okopanin a výrobků z nich odvozených a také degustací pokrmů z brambor, čekanky a řepy, ochutnávka cukrové řepy, jakonu, topinamburu, čekanky a několika odrůd brambor. Zaměstnanci oddělení Pěstování rostlin připravili z okopanin hotové pokrmy -  několik druhů bramborového salátu, čekankový salát a salát z červené řepy. Velmi chutné byly i pomazánky a bramborový tatarák. Zajímavým pokrmem byla i tatarská omáčka z proteinu získaného z bramborových hlíz v kombinaci s čerstvě smaženými hranolky.

Na závěr účastníci ochutnali pivu podobný nápoj z topinamburu.

« Předchozí: Další: »  
Novinky
POZOR! Úprava šablony pro závěrečné práce 25.02.2021
Úmrtí doc. Ing. Aloise Peterky, CSc. 19.02.2021
Informace k výuce v LS AR 2020/2021 18.02.2021
Opatření děkana – Harmonogram AR 2021/2022 05.02.2021
Opatření děkana – Odevzdávání a formální úprava závěrečných prací 05.02.2021
Další novinky...

 

Přehled studijních oborů

 

Celoživotní vzdělání

 


 

Rostlinná výroba

 

Studentské centrum oboru Agropodnikání

 

Požadavky na IT oddělení

 

FB_SquareYT_SquareInstagram_Square


                                       
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta
Adresa: Studentská 1668, 370 05, České Budějovice
© 2021 webmaster@zf.jcu.cz