Výzkum izolace biologicky aktivních látek ze semen olejného lnu
Na Katedře genetiky a speciální produkce rostlin probíhá řešení dvouletého studentského projektu GAJU (č. 033/2018/Z.), který se zabývá možnostmi izolace a frakcionace slizotvorných látek a bílkovin ze semen lnu a hodnocením biologických a funkčních vlastností těchto složek.
Lněné semeno patří mezi funkční, zdraví prospěšné, potraviny. Vysoká nutriční hodnota je dána zejména významným obsahem polynenasycených mastných kyselin (70 %), z nichž více než polovinu tvoří kyselina alfa-linolenová (v klasických odrůdách 50-62 %), bílkoviny, a je nejbohatším zdrojem rostlinných lignanů vykazujících silné antioxidační účinky a další aktivity. Lněné semeno je ze 41 % tvořeno olejem, bílkoviny představují 20 % a vláknina 28 %. Rozpustná vláknina (9-10 % hmotnosti semene), zastoupená polysacharidy tvořícími sliz, se nachází ve slizniční vrstvě osemení. Sliz vykazuje vysokou schopnost zadržovat vodu, což umožňuje využít ho jako přírodní hydrokoloid a nahradit jím stabilizátory běžně používané v potravinářském průmyslu, např. arabskou gumu.
Studentka doktorského studia Ing. Markéta Jarošová je v rámci své disertační práce řešitelkou výzkumného projektu, který se zabývá i studiem odrůdové a ročníkové variability na obsah zmiňovaných látek v semenech. Pro tento účel jsou důležitým prvkem polní maloparcelkové pokusy se šesti odrůdami olejného lnu. Ty proběhly na pokusném pozemku ZF JU letos poprvé.