Mapa portálu Přístupnost Kontakt
Pokročilé vyhledávání...
  • Čeština
  • English
Osobní nástroje
Přihlášení
ÚvodO fakultěÚřední deskaZahraniční vztahyStudiumVěda a výzkumZaměstnanci
Katedry

Agroekosystémů


Aplikované ekologie


Aplikované chemie


Biologických disciplín


Genetiky a zemědělských biotechnologií


Krajinného managementu


Potravinářských biotechnologií a kvality zemědělských produktů


Rostlinné výroby


Zemědělské, dopravní a manipulační techniky


Zootechnických věd

ects label

 

Zemědělská fakulta v médiích

 

Poradenství na Zemědělské fakultě

 

Minipivovar Zemědělské fakulty

 

Muzeum pivovarnictví

 

3D prohlídka Zemědělské fakulty

 

Útulek pro opuštěná zvířata

 

Tenisové kurty Zemědělské fakulty

 

Chatový tábor Karlovy Dvory

Nacházíte se zde: Úvod › Novinky › Výzkum izolace biologicky aktivních látek ze semen olejného lnu
Info

Výzkum izolace biologicky aktivních látek ze semen olejného lnu

Na Katedře genetiky a speciální produkce rostlin probíhá řešení dvouletého studentského projektu GAJU (č. 033/2018/Z.), který se zabývá možnostmi izolace a frakcionace slizotvorných látek a bílkovin ze semen lnu a hodnocením biologických a funkčních vlastností těchto složek.

Lněné semeno patří mezi funkční, zdraví prospěšné, potraviny. Vysoká nutriční hodnota je dána zejména významným obsahem polynenasycených mastných kyselin (70 %), z nichž více než polovinu tvoří kyselina alfa-linolenová (v klasických odrůdách 50-62 %), bílkoviny, a je nejbohatším zdrojem rostlinných lignanů vykazujících silné antioxidační účinky a další aktivity. Lněné semeno je ze 41 % tvořeno olejem, bílkoviny představují 20 % a vláknina 28 %. Rozpustná vláknina (9-10 % hmotnosti semene), zastoupená polysacharidy tvořícími sliz, se nachází ve slizniční vrstvě osemení. Sliz vykazuje vysokou schopnost zadržovat vodu, což umožňuje využít ho jako přírodní hydrokoloid a nahradit jím stabilizátory běžně používané v potravinářském průmyslu, např. arabskou gumu.

Studentka doktorského studia Ing. Markéta Jarošová je v rámci své disertační práce řešitelkou výzkumného projektu, který se zabývá i studiem odrůdové a ročníkové variability na obsah zmiňovaných látek v semenech. Pro tento účel jsou důležitým prvkem polní maloparcelkové pokusy se šesti odrůdami olejného lnu. Ty proběhly na pokusném pozemku ZF JU letos poprvé.

« Předchozí: Výběrové řízení - odborný asistent pro obor chemie, biochemie Další: Školení u prestižní software společnosti »  
Novinky
Úmrtí Ing. Františka Smrže 05.03.2021
POZOR! Úprava šablony pro závěrečné práce 25.02.2021
Úmrtí doc. Ing. Aloise Peterky, CSc. 19.02.2021
Informace k výuce v LS AR 2020/2021 18.02.2021
Opatření děkana – Harmonogram AR 2021/2022 05.02.2021
Další novinky...

 

Přehled studijních oborů

 

Celoživotní vzdělání

 


 

Rostlinná výroba

 

Studentské centrum oboru Agropodnikání

 

Požadavky na IT oddělení

 

FB_SquareYT_SquareInstagram_Square


                                       
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta
Adresa: Studentská 1668, 370 05, České Budějovice
© 2021 webmaster@zf.jcu.cz