Pozvánka - 14.6. konference ZOOTECHNIKA 2019
Příspěvky do sborníku – VZOR:
Jatečná hodnota a kvalita masa přeštických černostrakatých prasat
Carcass value and meat quality of Prestice black-pied pig
Hyšplerová, K., Matoušek, V., Kernerová, N., Jirotková, D.
Zemědělská fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
e-mail: klara.hysplerova@seznam.cz
Abstrakt
Přeštické černostrakaté prase je původní české plemeno masosádelného typu. Zkoumaný soubor prasat byl rozdělen .................................................
Klíčová slova: přeštické černostrakaté prase, jatečná hodnota, kvalita masa, PSE, porážková hmotnost
Abstract
Prestice black-pied pig is an unimproved origin Czech breed. The sample was divided by slaughter weight ......................................
Keywords: prestice black-pied pig, carcass value, meat quality, PSE, slaughter weight
Úvod
Přeštické černostrakaté prase (Pc) je původní české plemeno, které je od roku 1996 chováno jako genetický zdroj v uzavřené populaci.
Jatečnou hodnotu plemene .......................................................
Literární přehled
Jatečná hodnota je obecně definována jako souhrnný pojem charakterizující soubor kvantitativních a kvalitativních ukazatelů vyjadřujících hodnotu poraženého zvířete (STUPKA et al., 2009). Jedním z nejvýraznějších faktorů, který ovlivňuje jatečnou hodnotu, je vliv genotypu, tedy plemene (PULKRÁBEK, 2005).
V případě přeštického plemene dnes můžeme hovořit o praseti kombinovaného masosádelného užitkového typu s vyšší vrstvou hřbetního tuku (VÁCLAVKOVÁ, 2012). V produkci libového masa tedy nemůže toto původní krajové plemeno konkurovat moderním masným plemenům a hybridům. .........................................
Materiál a metodika
Do sledování bylo zařazeno 81 prasat plemene přeštické černostrakaté v poměru
45 vepříků a 36 prasniček. Zpracování vzorků probíhalo v laboratoři Katedry speciální zootechniky, Zemědělské fakulty, Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.
Prasata pocházela z chovu .....................................................
Výsledky a diskuse
Statistické charakteristiky zjištěné při jatečných rozborech jsou uvedeny v tabulce 1.
U ukazatelů jatečné hodnoty byly mezi skupinami porážkové hmotnosti nalezeny statisticky vysoce průkazné rozdíly. Při zvýšení porážkové hmotnosti narůstala tloušťka hřbetního tuku i svalu (statisticky vysoce průkazné ......................................................
Závěr a doporučení pro praxi
Přeštické černostrakaté plemeno se při výkrmu v klasických podmínkách s použitím standardních krmných směsí vyznačuje nižší jatečnou hodnotou. Se zvyšující se porážkovou hmotností klesá podíl hlavních masitých částí a ............................................
Práce vznikla za podpory projektů QJ 1210253 a GAJU 020/2013/Z.
SEZNAM LITERATURY
BEČKOVÁ, R. (1999a): Vliv hybridní kombinace, hmotnosti a pohlaví na procento svaloviny jatečných prasat. Page 278 in Matoušek, V., Čermák, B. (ed.): Aktuální problémy šlechtění, chovu, zdraví a produkce prasat. Scientific Pedagogical Publishing, České Budějovice, Czech Republic.
BEČKOVÁ, R. (1999b): Vliv genotypů genu RYR 1 a pohlaví na kvalitu masa mateřských
a otcovských populací prasat. Pages 276-277 in Matoušek, V., Čermák, B. (ed.): Aktuální problémy šlechtění, chovu, zdraví a produkce prasat. Scientific Pedagogical Publishing, České Budějovice, Czech Republic.