Mapa portálu Přístupnost Kontakt
Pokročilé vyhledávání...
  • Čeština
  • English
Osobní nástroje
Přihlášení
ÚvodO fakultěÚřední deskaZahraniční vztahyStudiumVěda a výzkumZaměstnanci
Katedry

Agroekosystémů


Aplikované ekologie


Aplikované chemie


Biologických disciplín


Genetiky a zemědělských biotechnologií


Krajinného managementu


Potravinářských biotechnologií a kvality zemědělských produktů


Rostlinné výroby


Zemědělské, dopravní a manipulační techniky


Zootechnických věd

ects label

 

Zemědělská fakulta v médiích

 

Poradenství na Zemědělské fakultě

 

Minipivovar Zemědělské fakulty

 

Muzeum pivovarnictví

 

3D prohlídka Zemědělské fakulty

 

Útulek pro opuštěná zvířata

 

Tenisové kurty Zemědělské fakulty

 

Chatový tábor Karlovy Dvory

Nacházíte se zde: Úvod › Novinky › O bramborách v českém rozhlase
Info

O bramborách v českém rozhlase

Vědci zkoumají, jak z brambor získat bílkoviny vhodné i pro vegany a alergiky

Jihočeští vědci se snaží najít takovou odrůdu brambor, která by měla nejenom velký obsah škrobu, ale i bílkovin. Ty se totiž dají využít na mnoha místech

Brambory jsou chutnou a zdravou potravinou a cenným zdrojem nejen škrobu, ale také bílkovin. Vědce z Jihočeské univerzity dlouhodobě zajímá, jak je z této plodiny získat a využít je v potravinářství. Touto problematikou se v tak velkém rozsahu zabývají jako jedni z mála v Evropě.

V laboratoři Zemědělské fakulty zkoumá bílkoviny v bramborách Jan Bárta. Jeho počínání připomíná ze začátku trochu práci kuchaře. „Hlízu si nejprve musíme oprat, pak nakrájíme na malé plátky, vzorek dáme zmrazit do mrazáku a potom ho dáme vysušit na lyofilizační zařízení. To je stroj, který pomůže šetrně vysušit biologický materiál prostřednictvím nízkých teplot a vakua,“ popisuje.

Kolektiv vědců z Jihočeské univerzity získává z brambor hlízovou šťávu. Ta většinou skončí při výrobě škrobu na polích jako hnojivo. Pro vědce je ale cenným materiálem. „Hlízová voda vzniká při výrobě bramborového škrobu, kdy se bramborové hlízy zpracovávají ve škrobárně. Je samozřejmě vedlejším produktem, který tu výrobu zatěžuje, to znamená, že by bylo efektivní, kdyby se z něj dokázaly získat ty bílkoviny a vyrobit z nich koncentrát,“ vysvětluje Jan Bárta.

Vědce při práci v laboratoři sledovala Jitka Cibulová Vokatá

Jihočeští vědci se snaží najít takovou odrůdu brambor, která by měla nejenom velký obsah škrobu, ale i bílkovin. Ty se totiž dají využít na mnoha místech. Několik příkladů vyjmenovává Veronika Bártová, která se na výzkumu také podílí: „Krmivářský průmysl, pro výrobu potravinářských pěn od pudinků, polévek, tatarek, zmrzlin. Bílkoviny mohou představovat zajímavou náhradu třeba pro vegetariány, vegany, pro alergiky jako náhradu vaječné bílkoviny, mléčné bílkoviny a tak dále. Jedna ze složek se dá používat třeba k potlačení ekzému a různých kožních problémů.“

Brambory rozhodně nepatří mezi plodiny, které by obsahovaly velké množství bílkovin. I přesto jsou podle Jana Bárty důležitějším zdrojem proteinů než třeba luštěniny. „Málokdo si uvědomuje, že bramborové bílkoviny přijímáme možná ještě ve větším množství než bílkoviny z luštěnin. Jednoduše proto, že brambor sníme za rok velké množství. Je známo, že je to kolem 70 kilogramů na osobu,“ říká Jan Bárta.

V naší republice zatím není firma, která by se zabývala produkcí zmíněných bílkovin. To se ale změní už v září. První zařízení tohoto druhu otevře společnost Lyckeby Amylex, která je hlavním producentem bramborového škrobu v Čechách.

« Předchozí: Pozvánka - 15.3. - seminář - pěstování polních plodin Další: »  
Novinky
POZOR! Úprava šablony pro závěrečné práce 25.02.2021
Úmrtí doc. Ing. Aloise Peterky, CSc. 19.02.2021
Informace k výuce v LS AR 2020/2021 18.02.2021
Opatření děkana – Harmonogram AR 2021/2022 05.02.2021
Opatření děkana – Odevzdávání a formální úprava závěrečných prací 05.02.2021
Další novinky...

 

Přehled studijních oborů

 

Celoživotní vzdělání

 


 

Rostlinná výroba

 

Studentské centrum oboru Agropodnikání

 

Požadavky na IT oddělení

 

FB_SquareYT_SquareInstagram_Square


                                       
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta
Adresa: Studentská 1668, 370 05, České Budějovice
© 2021 webmaster@zf.jcu.cz