Nový magisterský studijní obor
Od nového akademického roku 2016/2017 otevírá Zemědělská fakulta JU nový magisterský obor Kvalita zemědělských produktů.
Navazující magisterský stupeň studijního oboru Kvalita zemědělských produktů v programu Zemědělství detailněji prohlubuje tématiku jakosti i technologie zpracování rostlinných a živočišných produktů, rozvíjí potravinářskou mikrobiologii, nezávadnost potravin, humánní dietetiku a inovační postupy ve zpracovatelském průmyslu.
Magisterský stupeň je dvouletý, koncepčně navazuje na bakalářské studijní obory (např. Zemědělství, Zootechnika, Agroekologie a další) vyučované na Zemědělské fakultě JU. Je koncipován jako otevřený, a proto je pro další zájemce připraven vstupní instruktážní blok, kde budou souhrnnou formou probrány základní zpracovatelské technologie. Zapsat se tedy mohou i absolventi obdobných oborů z jiných vysokých škol.
V rámci povinně volitelných předmětů má student možnost volby ze dvou specializací zaměřených na rostlinnou a živočišnou produkci a volbou volitelného zaměření při SZZ se lze profilovat do oblasti rostlinné nebo živočišné komoditní skladby.
Absolvent získá potřebné teoretické a praktické znalosti v oboru zpracování zemědělských produktů rostlinného a živočišného původu, bude schopen v rámci zpracování zemědělských komodit zavádět a kontrolovat fungování systémů řízení jakosti, včetně systému HACCP.
Garantem oboru je doc. Ing. František Vácha, CSc. z Katedry kvality zemědělských produktů.