Nabídka předmětu SÝRAŘSTVÍ
Katedra potravinářských biotechnologií a kvality zemědělských produktů nabízí studentům navazujících programů možnost volby akreditovaného předmětu SÝRAŘSTVÍ (kód KKZP/SYR).
Předmět SÝRAŘSTVÍ poskytuje ucelené informace o dané problematice, od kvality výchozí suroviny (mléka a ostatních složek) až po samotný technologický postup výroby jednotlivých druhů sýrů. Pozornost bude věnována rovněž rozdělení sýrů a legislativním požadavkům týkajícím se mléka a sýrů. V rámci praktických cvičení si studenti osvojí vybrané technologické operace využívané při výrobě sýrů, výrobu vybraných druhů sýrů a jejich hodnocení, včetně senzorického. Součástí předmětu budou i vybrané semináře odborníků v daném oboru a exkurze. Předmět má statut B a C a je nabízen v letním semestru s rozsahem 2/2 a 5 kreditů.
Předmět SÝRAŘSTVÍ je dalším významným mezníkem při zavádění nových předmětů věnujících se technologii výroby potravin. Předmět je v rámci studijního programu Zemědělské inženýrství součástí akreditovaného oboru pro navazující studium Kvalita zemědělských produktů, který je nabízen od akademického roku 2017/2018.