Nabídka nového předmětu - „Sýrařství“
Katedra kvality zemědělských produktů nabízí studentům navazujících programů možnost volby nově akreditovaného předmětu „Sýrařství“ (KKZP/SYR).
Tento předmět poskytne ucelené informace o dané problematice, od kvality výchozí suroviny (mléka a ostatních složek) až po samotný technologický postup výroby jednotlivých druhů sýrů. Pozornost bude věnována rovněž rozdělení sýrů a legislativním požadavkům týkajících se mléka a sýrů. V rámci praktických cvičení si studenti osvojí vybrané technologické operace využívané při výrobě sýrů, výrobu vybraných druhů sýrů a jejich hodnocení, včetně senzorického. Součástí předmětu budou i vybrané semináře odborníků v daném oboru a exkurze. Předmět je nabízen v letním semestru s rozsahem 2/2 s 5 kredity a pro zájemce má statut C.
Předmět Sýrařství je dalším významným mezníkem při zavádění nových předmětů věnujících se technologii výroby potravin, jako byl např. v loňském akademickém roce zavedený předmět Zpracování potravinových surovin (KKZP/ZPS). Předmět je také součástí nově akreditovaného oboru pro navazující studium „Kvalita zemědělských produktů“ v rámci studijního programu Zemědělské inženýrství, který bude nabízen od akademického roku 2017/2018.