Dvě vědecké publikace zaměřené na bezpečnost potravin
Členové Katedry potravinářských biotechnologií a kvality zemědělských produktů letos publikovali v impaktovém časopise British Food Journal dvě publikace týkající se aktuálních témat (bezpečnost potravin a ochrana spotřebitele).
Článek „Food fraud detection by Czech Agricultural and Food Inspection Authority in retail market“ vznikl ve spolupráci se Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí a je zaměřen na problematiku falšování potravin a klamání spotřebitele. Druhý článek „Occurrence of chemical contaminants in animal products during 1999-2016 in the Czech Republic“ je výsledkem spolupráce Zemědělské fakulty JU v Českých Budějovicích, Výzkumného ústavu mlékárenského s.r.o. a Fakulty agrobiológie a potravinových zdrojov SPU v Nitre. Článek se věnuje problematice výskytu cizorodých látek v potravinách živočišného původu.
Na obou publikacích se významně podíleli také doktorandi a studentka magisterského studia a je třeba zmínit i příslušné projekty ZF JU, v rámci kterých byly publikace vytvořeny (GAJU 002/2016/Z, NAZV KUS QJ1510336).
Koubová, J., Samková, E., Hasoňová, L.: Food fraud detection by Czech Agricultural and Food Inspection Authority in retail market. British Food Journal, 2018, 120(4): 930-938. https://doi.org/10.1108/BFJ-07-2017-0367.
Tunegová, M., Samková, E., Hasoňová, L., Klimešová, M., Marková, A., Kala, R., Toman, R.: Occurrence of chemical contaminants in animal products during 1999 – 2016 in the Czech Republic. British Food Journal, 2018, 120(9): 2142-2154. https://doi.org/10.1108/BFJ-12-2017-0672.