Pozvánka - 27.9. - Noc vědců na ZF
ZEMĚDĚLSKÁ FAKULTA zve všechny zájemce z řad veřejnosti na následující prezentace:
Minoritní plodiny a jejich význam pro zdravou výživu
Přednášející: doc. Ing. Jana Pexová Kalinová, Ph.D., doc. Ing. Jan Bárta, Ph.D.
Místo konání: budova ZR – učebna Z11, 1. patro, ul. Na Sádkách 1780
Čas konání: 1. přednáška 17:00 – 18:30
2. přednáška 19:00 – 20:30
Pásmo krátkých přednášek věnovaných vybraným zástupcům minoritních plodin a jejich významu pro zdravou výživu – ukázky plodin a výrobků z nich vyrobených – degustace výrobků a připravených pokrmů.
Kvalita potravin a jak ji poznáte?
Přednášející: Ing. Pavel Smetana, Ph.D., Ing. Jan Bedrníček
Místo konání: Pavilon E – učebny L5 a L4, přízemí, ul. Studentská 1668
Čas konání: 1. přednáška 17:00 – 18:30
2. přednáška 19:00 – 20:30
3. přednáška 21:00 – 22:30
Přednáška o kvalitě potravin (sýry, šunky, kečupy, chléb) a jak se dá poznat z informací na obalu; praktická ukázka výroby (např. kečup); degustace výrobků (sekaný masný výrobek, chléb, kečup, mléčný výrobek) vyrobených podle výsledků projektu NAZV QJ1610324 – Studium tradičních a nových zemědělských plodin jako zdrojů antioxidantů a dalších zdraví prospěšných látek a jejich využití při výrobě potravin.
Historie pivovarnictví a současné technologie vaření piva
Přednášející: Ing. Monika Březinová, Ph.D., Ing. Pavel Smetana, Ph.D., Libor Smutek
Místo konání: budova muzea a pivovaru Čtyrák, Na Zlaté stoce 3
Čas konání: 1. prohlídka 17:00 – 18:30
2. prohlídka 19:00 – 20:30
3. prohlídka 21:00 – 22:30
Prohlídka muzea pivovarnictví, kde je možnost vstoupit do středověké krčmy a projít si proces vaření piva pomocí 3D brýlí. Návštěva minipivovaru Zemědělské fakulty, ukázka procesu vaření piva.
Možnosti molekulární biologie a biotechnologie nejen v zemědělství
Přednášející: prof. Ing. Vladislav Čurn, Ph.D. (přednáška), Ing. Irena Hoštičková, Ph.D. (praktická část – izolace DNA), Ing. Eva Jozová, Ph.D. (praktická část – klíšťata) a Ing. Jana Konopická (praktická část - houby)
Místo konání: budova ZR, učebna Z1, praktická část v laboratoři, přízemí, ul. Na Sádkách 1780
Čas konání: 1. přednáška 17:00 – 18:30
2. přednáška 19:00 – 20:30
3. přednáška 21:00 – 22:30
Zájemci se seznámí s postupem izolace DNA z různých materiálů a dozví se, k jakým analýzám lze DNA využít. Dále si mohou vyzkoušet naočkovat suspenzi spor významných rostlinolékařských mikroorganismů na petriho misky s živnou půdou podle vlastní předlohy či připravených návrhů a tím vytvořit své vlastní umělecké dílo. Svůj naočkovaný vzorek si mohou účastníci odnést a pozorovat tak jeho vývoj. V případě zájmu lze donést klíště, které bude otestováno na přítomnost boreliózy. Výsledek bude zájemcům sdělen během několika dnů.